2017. máj 22.

Esküvő és pénz I. rész

írta: TOTX
Esküvő és pénz I. rész

Mennyibe kerül egy esküvői helyszín?

    Az esküvő egyik központi eleme a pénz. Fel is merül mindig a meghívottakban és a párban, hogy mennyi pénzt illik adni, illetve mennyi pénzbe is fog kerülni az esküvő! Sok pár az esküvő szervezése előtt valójában nincsen tisztában azzal, hogy milyen anyagi forrás áll a rendelkezésükre, valamint, hogy mennyibe fog kerülni az esküvőjük. Ezt a témát boncolgatja ez a cikk sorozat, első körben a nézzük a helyszínt.

Kezdjétek az elején, számoljatok!

Üljetek le vőlegényetekkel/menyasszonyotokkal és beszéljétek meg egymással, hogy mi lesz a pontos dátum, illetve mit szeretnétek viszontlátni az esküvőtökön! Milyen esküvőt álmodtatok meg gyermekkorotokban, mik azok az elemek amiket mindenképpen szeretnétek, hogy része legyen az esküvőtöknek. Pl.: Hintóval szeretnétek bevonulni a násznép elé. Következő körben írjátok össze egy papírra, hogy kik azok a személyek akiket mindenképpen szeretnétek, hogy veletek ünnepeljenek. Ha ezekkel a feladatokkal megvagytok, már jó kiindulási alap a helyszín(ek), illetve később a szolgáltatók kiválasztásánál.


Jól figyeljetek, a kép alatt megtanítok nektek egy görög kifejezést, görgess! :)

Válassz helyszín(eke)t!

Először is azt kell eldöntenetek, hogy ún. “sátras esküvőt”, éttermi esküvőt, esetleg kültéri esküvőt szeretnétek. Ezeken belül pedig ültetett svédasztalos, vagy állófogadás jellegű lesz a vacsora.

Az ár, sok mindentől függ, elhelyezkedés a térképen, panoráma, létszám terhelhetőség, vízközeli-e az építmény, van-e légkondicionálás a helyiségekben, a vendéglátó egység “neve”, renoméja stb…

Vannak helyek, ahol felszámolnak bérleti díjat, ezt mindenképp kérdezzétek meg amikor árajánlatot kértek.

Ha sátras esküvőt szeretnétek a sátor bérleti díját, az össze- szétszerelést is kalkuláljátok az árba, amely esetenként 1 millió forintra is rúghat. Ez esetben persze az étel-ital saját beszerzés vagy catering-es cég által kerül az asztalokra, mely kedvezőbb lehet más vendéglátó egységekkel szemben.

Kale Orexe! avagy Jó étvágyat! görögül. Megérkeztünk az ételekhez!

Az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb tétel az esküvőn, az étel.

Az étel csomag árak 5000 forint/főtől egészen a csillagos égig is terjedhetnek, ha pl. sushi-val szeretnénk megvendégelni a násznépet.

Ésszerű keretek közt 6000-10.000 forintos átlaggal nyugodtan számolhattok. Ebben az összegben már benne van a leves, főétel, sütemények, éjféli vacsora. Gyerekeknek általában van kedvezmény, ezt is kérdezzétek meg, hány evés korig, illetve hány százalék kedvezményt tud biztosítani az adott hely.

Egészségetekre! Italcsomagok:

4000 forinttól már kaphatóak italcsomagok, bár ebben még nincsenek benne a röviditalok.

Egyes helyszíneken létezik úgynevezett “Dugódíj” ez azt jelenti, hogy ti vihettek az esküvőre röviditalt. A dugódíj 1000-1500 forint is lehet fejenként.

Az ital számolást majd egy másik cikkemben írom meg.

Fenti számokkal kezdésnek egy árat már tudtok számolni, de minden egyes esküvőre érdemes külön árajánlatot kérni, több helyszínről is.

 

A cikk sorozat következő részében a szolgáltatókat boncolgatjuk!

Ha tetszett a cikk kövessétek a blogot és jelöljetek Facebookon, hogy mihamarabb értesüljetek a következő cikkekről!

Szólj hozzá

esküvő pénz esküvő ital esküvő étel