2017. jún 07.

Írjunk-e házassági szerződést?

írta: TOTX
Írjunk-e házassági szerződést?

hazassagiszerzodes.jpgAz utóbbi időkben egyre több pár ír házassági vagyonjogi szerződést. Ezt valaki természetesnek veszi, mások pedig vérig sértve érzik magukat, amikor a párjuk előáll ezzel a kényes témával, ugyanis a legtöbben a bizalom hiányát kötik hozzá.A közhiedelemmel ellentétben mindez nem a bizalom hiányát jelzi, sokkal inkább a felelősségteljes gondolkodást.

Kiknek érdemes megfontolni?

A köznyelvben használt házassági szerződés kötéssel sok vita, pereskedés, és idő megspórolható, ha a sajnálatos módon bekövetkezett válásra kerülne a sor. Különösen abban az esetben, ha a házastársak között jelentős a vagyoni különbség.

Érdemes továbbá azoknak a házasulandóknak is megfontolniuk, akiknek több partnertől származó gyermekeik vannak, esetleg akik társasági részesedéssel rendelkeznek, és az élettársak számára is fontos lehet a vagyonjogi viszonyok egyértelmű jogi rendezése.

Mikor van lehetőségem házassági szerződést kötni?

A pároknak lehetőségük van a házasság megkötése előtt, vagy a házasság alatt is írásba foglalni miként szeretnének rendelkezni a közösen, illetve külön-külön szerzett vagyonukról.

Ezen szerződések kizárólag közokiratban vagy ügyvéd által ellenjegyezve érvényesek.

A számok növekedésének egyik lehetséges oka

A házassági vagyonjogi szerződések számának további emelkedését az is magyarázhatja, hogy egyre többen házasodnak. A KSH adatai szerint 2014-ben 38 780, míg 2016-ban már 51 800 házasság köttetett Magyarországon.

Ha tetszett a cikk kövessétek a blogot és jelöljetek Facebookon, hogy mihamarabb értesüljetek a következő cikkekről. Facebookon érdemes követni, ugyanis a követők között hamarosan nyereményjáték sorsolás lesz! :)

Szólj hozzá

esküvő házassági szerződés